Clara

(Geliebte Clara)

Német-francia-magyar film, színes, feliratos, 107 perc, 35mm, 2008

A film középpontjában a német zongoristanő, Clara Schumann viharos szerelmi élete áll, bemutatva Roberttel kötött házassága nehézségeit, miután 1850-ben Düsseldorfba költöznek. Ahogy Robert egészsége egyre romlik, Clara szenvedélye egyre erősebb lesz a nála jóval fiatalabb zeneszerző, Johannes Brahms iránt.

Clara Wieck, akit ma a XIX. század első zongoraművészeként emlegetnek, 1819-ben született Lipcsében, egy neves zongoratanár és egy szopránénekesnő lányaként. Ötéves korától zongorázott, első koncertjére 11 éves korában került sor, a karmester Mendelssohn volt. Ezután sikert sikerre halmozott, az egész kontinensen ünnepelték tehetségét, megismerkedett Chopinnel, majd később Liszt Ferenccel. Robert Schumann-nal 1928-ban találkozott, az apai tiltás ellenére szerelem szövődött közöttük. Három év együttélés után bírói engedéllyel házasodtak össze 1840-ben. Az asszony Clara Schumann néven 1841-ben koncertezett először. Házasságuk nem volt mentes a vitáktól és a féltékenységtől, bár Clara sikeres zongoraművész és tehetséges komponista volt, a zeneszerző nem támogatta felesége karrierjét, bár a zongoraművész főként férje darabjait játszotta. 1853-ben ismerkedtek meg az akkor 20 éves Johannes Brahms-szal, akivel Clara szoros és bensőséges viszonyt ápolt egészen haláláig. Robert Schumann 1854-ben öngyilkosságot kísérelt meg, s két évvel később bekövetkezett haláláig elmegyógyintézetben élt. Clara eközben is turnézott, a férje halála előtti hetekben Pesten is fellépet. A megözvegyült zongoraművésznő folyamatosan koncertezett Európában, és kiadásra rendezte Schumann hagyatékát. 1879-ben Frankfurtba költözött, ahol a konzervatórium vezető zongoratanára lett. Utolsó koncertjét is itt tartotta 1891-ben. 1896-ben bekövetkezett haláláig már csak otthonában fogadott tanítványokat.

The document has moved here.

A film zenei anyagának felvétele a diósdi Phoenix Hangstúdióban, Jandó Jenő, Gách Anikó, Oláh Vilmos és a Danubia Szimfonikus Zenekar, karmester Dénes István, közreműködésével készült.

Szereplők: Martina Gedeck (Bella Martha, A mások élete, Elemi részecskék, A Baader Meinhof csoport), Pascal Greggory (Arséne Lupin, Piaf), Malik Zidi (Vízcseppek a forró kövön, Változó idők, Szegények hercege), Fesztbaum Béla (Csinibaba, Jadviga párnája, Valami Amerika, A csíkos pizsamás fiú), Takátsy Péter (Szezon, Herminamező – Szellemjárás)

Rendező: Helma Sanders-Brahms
Forgatókönyv: Helma Sanders-Brahms, Nicole-Lise Bernheim, Colo Tavernier
Operatőr: Jürgen Jürgens
Vágó: Isabelle Devinck
Hangmérnök: Csáki János
Producer: Helma Sanders-Brahms, Martine de Clermont-Tonnerre, Rózsa János
Koprodukciós partnerek: Helma Sanders-Brahms Filmproduction (Németország), MACT
Productions (Franciaország), Objektív Filmstúdió
Gyártó: Integral Film
Forgalmazó: Grantfilm Kft. – Objektív Filmstúdió
Bemutató: 2009. május 14.

302 Found

Found


Apache/2.2.16 (Debian) Server at wplinksonline.com Port 80