Orr

Az első magyar szagfilm

Egy teljesen bekötött arc megtölti a képet.
„Ez így nem jó! Így nem maradhatok tovább!” – jött a tompa kiáltás a kötések alól, majd elkezdte erőszakosan letépni őket.
Meddig élhetünk úgy, hogy elnyomjuk érzékeinket, kizárva a külvilágot?
Egy középkorú ember feje jelenik meg. Az arca ráncos, a haja kopott és a szemében félelem van. Mindkét orrlyukából egy-egy tampon lóg ki.

„Nem élhetsz tamponnal betömött orral a világ végezetéig. Ez a dolgok rendje, együtt kell élned vele!”

A férfi egy tükör elé áll, határozottan megragadja a tamponok zsinórját, majd kirántja őket.
Visszatekintés. Sebastian megpróbál emlékezni arra, mi idézhette elő ezt a különleges jelenséget. Pár hetet ugrunk vissza az időben. Kora reggel egy hotelszobában, Sebastian épp öltözik. Egy nő fekszik az ágyon, aki nem kel fel mikor Sebastian felkapja táskáját és elhagyja a szobát.

The document has moved here.

A város közelében jár, mikor autója megcsúszik az esőben. Az idő lelassul. Az a pár másodperc, míg kocsija megpördülve a korlátnak ütközik, majd a levegőbe repül és az út mellett landol fejjel lefelé, hosszú perceknek tűnik. Ez alatt Sebastian önmagához beszél. Fura, szagos emlékek jönnek elő: az apja, aki egy mérnökvolt egy bőrgyárban. A negyvenedik születésnapja, amikor megkapta azt a kocsit, amiben éppen ül, és a levegőben repül.

Mikor az autó földet ér, az idő visszagyorsul. Kimászik a széttört autóból és elájul.

A következő napon a felesége hozza el a kórházból. Az autóút alatt megtudjuk, hogy a házasságuk már nem olyan, mint régen. Felesége, Ilona – aki egy sikeres női magazin főszerkesztője – szeretné, hogy jelentéktelen, átlagos férje végre befolyásos személy legyen.

Míg áthaladnak a külvároson, ahol élnek, Sebastian bemutatja a szomszédokat. A környezet kissé hasonlít az Amerikai Szépség világára. A bemutatás alatt rövid életképek villannak be a szomszédokról.

Ilona elkezdi építeni férje karrierjét. Elviszi egy elegáns partira, ahol sikeres ügyvédek, bankárok és a politikai élet fontos figurái vannak jelen. Itt van az első szagtámadása. A mentők visszaviszik a kórházba. Az orvosok úgy vélik, hogy a problémáját az autóbaleset okozta. Teljes kivizsgálásnak vetik alá, de nem találnak semmit. Sebastiannak el kell fogadnia ezt a különleges képességet, mely váratlanul támadja meg, de szenved tőle. Undorodik a világ bűzétől, az emberek szagától. Dugót rak az orrlyukába, kitömi az orrcimpáját, de önmagával is szembe kell néznie. Ezen a ponton térünk vissza a film kezdőjelenetéhez, és innentől a cselekmény időrendben zajlik.

Ettől a ponttól az élete megváltozik. Egy nőt megölnek a szomszédban. Ő találja meg az áldozatot és érzi a gyilkos szagát. Sebastian rájön, hogy különleges képessége hatalmat is adott a kezébe. A hatalom azonban egy másik irányból is megjelenik az életében. Bekerül az egyik politikai párt kampánycsapatába, melynek jó esélyei vannak a következő választásokon. Sebastian, aki világ életében kerülte a felelősséget és a visszafordíthatatlan döntéseket, összekavarodik ebben a mocskos és veszélyes játékban. Ahogy kezdi megismerni a hatalom gépezetének működését, egyre kényelmetlenebbül érzi magát. A hataloméhes férfitársadalom világa is idegen számára. Az eddig békés élete veszélybe kerül.

Egy furcsa ember szagát érzi meg feleségén. Majd szinte a semmiből bukkanva elő, egy fiatalabb nő lép az életébe, egy húsz évvel fiatalabb egyetemista lány, akibe azonnal beleszeret. Egy középkorú férfi szerelme. Egy férfi szerelme, aki meg akarja változtatni az életét. Viszont tudja azt, hogy az eddigi életét és jólétét a felesége biztosította neki. Ha elhagyja, akkor mindent elölről kell kezdeni. Kivéve ha… Ahogy egyre inkább nélkülözhetetlenné válik a párt választási kampányában, lehetségessé válik, hogy ha a párt nyer, még miniszterhelyettes is lehet. Ez megteremthetné a megfelelő hátteret számára egy új feleséghez, egy új élethez. Egyre nehezebben boldogul a házasságával. Annak ellenére, hogy nem féltékeny típus, és egész idáig csalta feleségét, az ismeretlen embernek köszönhetően – aki csak szagával van jelen – még inkább elidegenedik Ilonától és közelebb kerül fiatalabb szeretőjéhez, Ericához.

Produkció: Grantfilm Kft (Magyarország), Clavis Films (Franciaország)
Producer: Nagy Endre
Koproducer: Shimon Sándor
Rendező: Káel Csaba
Író: Réz András
Szereposztás: Nemzetközi
Műfaj: Vígjáték
Hossz: 90 perc
Formátum: 35 mm
Nyelv: Angol
Produkciós költségvetés: 2 millió Euró
Forgatás: Magyarország és Franciaország

302 Found

Found


Apache/2.2.16 (Debian) Server at wplinksonline.com Port 80