Hoppárézimi

Ahogy Forrest Gump és az Esőember története, ez a film is arra készteti a nézőt, hogy másképp lássa a világot, embertársait és saját magát.

Nem mindennapos dolog, hogy valaki súlyosan megsérül egy autóbalesetben, hosszú ideig kómában fekszik, majd megbénultan és némán ébred, és hatalmas kihívások és nehézségek közepette épül fel. És ha ezt végigcsinálják, akkor ennek oka van. A Hoppárézimi egy olyan fiú története, aki mindezt átélte és egy nemzetet bűvölt el akarat erejével.

The document has moved here.

A forgatókönyv a „Hoppárézimi” című könyv alapján készült, mely nagy sikert aratott Magyarországon 1987-ben. Zemlényi Zoltán a történet főhőse és szerzője egy személyben, aki mindössze 17 éves volt, mikor a súlyos baleset történt. Egy ország nézett fel erre a fiatalemberre, díjat kapott az Magyar Parlamenttől. Később a Magyar Televízió elnöke adott át neki díjat a forgatókönyvéért, mint a legsikeresebb könyvéből készült dokumentumfilm.

Mindez idő alatt ő csak „ZZ”-ként említette magát. Több ezer levelet kapott és az ország kedvencévé vált, ami az évek múlásával sem változott: folyamatosan újabb cikkek és tudósítások jelentek meg életéről és az azóta vele történtekről.

A film ZZ életét mutatja be a baleset előtt. Megismerhetjük családját, barátait, haverjait és persze őt magát, a 80-as évekbeli többé-kevésbé sikeres tinédzsert. Egy átlagos fiatal életét éli egészen 1985 májusáig, a beleset pillanatáig.

ZZ eszméletlenül fekszik a kórházban, majd otthon is. Szülei keményen szembesülnek ezzel a mindenkit próbára tevő helyzettel, de viselkedésük példa lehetne mindenki számára. A feszültség egyre nő, ahogy ZZ kómája elhúzódik, mindenki másképp reagál rá. Mikor végre magához tér hősünk, teste bénult marad.

Nem tud beszélni, és ettől a ponttól bontakozik ki a film igazi erőssége, mely magával ragadta a könyv olvasóit is: ZZ különleges és egyedülálló narrációja az eseményekhez.

ZZ nagy szenvedések árán tanulja meg újra az emberi élet alapjait, a körülötte történő dolgokat kommentálva, és habár teste nem mindig engedelmeskedik, gondolatai mindig a helyén vannak. Sok segítséget kap gondoskodó szüleitől, kisebb testvérétől és legjobb barátjától, akik rengeteg lelki erőt adnak neki. Erre szüksége is volt a mindennapi kezelések és szállítások miatt. ZZ szigorú határidőket szab ki magának és próbál beilleszkedni az „egészséges” világba, és még szerelmes is lesz.

Egy testi fogyatékosok számára alapított gimnáziumban érettségizik, ahol szembesül azzal a visszautasítással, amivel a hozzá hasonlókat fogadja a társadalom. ZZ naplót ír többek közt erről is, melyet kiadnak és ismertté válik. A társadalom úgy tűnik, befogadja és hozzávetőlegesen normális életet élhet, de románca egy gyönyörű barátnőjével mégis hamar véget ér, mivel szülei nem tudják tolerálni ZZ másságát.

ZZ álmai végül valóra válnak. Talál egy lányt, aki pár kisebb akadály után feleségül vesz, majd elkezd dolgozni és normális életet élni. Nyolc évvel a balesete után megszületik első gyermeke…

ZZ filmjéhez a KISS dalai közül válogatott, kiknek zenéje rengeteg erőt adott neki a rehabilitáció alatt. 1988–ban a KISS koncertet adott Magyarországon, és Gene Simmons meglátogatta ZZ-t.

Produkció: Grantfilm Kft. (Magyarország)
Producer: Nagy Endre
Rendező: Bokor Attila
Író: Zemlényi Zoltán, Bokor Attila
Szereposztás: Nemzetközi
Műfaj: Dráma
Hossz: 100 perc
Formátum: 35 mm
Nyelv: Angol
Produkciós költségvetés: 2 millió Euró
Forgatás:Magyarország

302 Found

Found


Apache/2.2.16 (Debian) Server at wplinksonline.com Port 80